home :: bio :: performances :: classes :: CDs&DVDs :: lyrics :: articles :: gallery :: links
etusivu :: esittely :: esitykset :: opetus :: CD&DVD :: sanat :: artikkelit :: galleria :: linkit

email
phone
facebook
facebook

Rytmi CD The Basics With Outi DVD:lle

Rytmit CD

Levyn rytmit esiintyvät Outin opetusdvdllä "The Basics With Outi". Cd:n saa samassa paketissa dvd:n kanssa, mutta se on saatavilla myös erikseen. Tällä sivulla on lisätietoa rytmeistä auttamaan kaikkia tanssijoita ymmärtämään paremmin ihanaa tanssiamme.

Kaikilla raidoilla on rytmisoittimien lisäksi yksi tai kaksi muutakin instrumenttia, mikä auttaa oppimaan jokaisen instrumentin ominaisäänen. Instrumentaaliosioita voidaan käyttää myös taksimien (instrumenttaalisoolojen) työstämiseen ja niiden kanssa tanssimisen opetteluun.

Itämaisen tanssin musiikissa on olemassa kaksi erilaista aksenttia: DUM, joka on syvempi, matalampi ja voimakkaampi ääni sekä TEK, joka on korkeampi ja ohuempiääninen. Yhtämittaista päristelyä käytetään myös paljon.
Kaikki tablan soittajat lisäilevät omia variaatioitaan. Alla on kuvattuna rytmien pelkistetty peruskuvio, jotta ne on helpompi ymmärtää ja oppia.

KAPPALEET:

1. Masmoudi 8/4 ja viulu 3:19
Masmoudi (kutsutaan myös Masmoudi Kebir) on hyvin yleinen arabialainen rytmi. Kebir tarkoitaa arabiaksi isoa tai suurta. Masmoudissa on kaksi neli-iskuista osaa ja sen ensimmäisessä osassa on kaksi dumia. Yhdessä yleisimmistä variaatioista rytmi aloitetaan kahden sijasta kolmella dum-lyönnillä. Masmoudia käytetään usein yhdessä maqsoumin kanssa, siten että kappaleen hitaissa osissa soitetaan masmoudi rytmiä ja nopeammissa osissa maqsoumia.
Masmoudi voidaan lausua "dum dum te-ke tek dum te-ke tek te-ke".

Masmoudi rhythm


2. Maqsoum 4/4 ja haitari 3:09
Maqsoum on yleisimmin käytetty arabialainen rytmi. Sitä on kaikkialla, kansanmusiikissa sekä popissa, estradikappaleissa ja klassisessa musiikissa. Maqsoum tarkoittaa arabiaksi jaettua. Maqsoumia käytetään usein yhdessä masmoudin kanssa, siten että kappaleen hitaissa osissa soitetaan masmoudi rytmiä ja nopeissa osissa maqsoumia.
Maqsoum voidaan lausua "dum tek - tek dum tek".

Maqsoum rhythm


3. Wahda 4/4 ja haitari & qanoon 3:08
Wahda on helppo tunnistaa rytmin alussa olevasta yhdstä dumista. Rytmin loppuosalla on yhtä monta variaatiota kuin on tablan soittajiakin. Tekit, pärinät ja muut aksentit tekevät tästä rytmistä hyvin vaihtelevan. Arabiaksi wahda tarkoittaa yhtä tai ainoaa. Wahdaa voidaan käyttää monissa eri musiikin tyylilajeissa - varsinkin lauluosuuksissa hitaan ja kiirehtimättömän tunnelman vuoksi. Wahda on myös erittäin käyttökelpoinen eri rytmien vaihtokohdissa.
Wahdassa voidaan lausua vain ensimmänen "dum".

Wahda rhythm


4. Sombati 4/4 ja oud & nay 3:04
Sombati on yksi maqsoumin variaatioista. Vain aksenttien rytmitys eroittaa variaatiot toisistaan.
Sombati voidaan lausua "dum - tek tek dum tek". Huomio kahdessa ensimmäisessä tekissä oleva tauotus, sillä sombati on hyvin samankaltainen kuin maqsoum.

Sombati rhythm


5. Conga 4/4 ja qanoon 3:20
Conga on hieno rytmi. Sen lopussa oleva aksentti voidaan jättää tyhjäksi tai se voidaaan täyttää eri tavoin - yleensä pärinällä tai muilla napakoilla tek lyönneillä.
Conga voidaan lausua "dum tek dum tek -".

Conga rhythm


6. Samai 10/8 ja viulu 3:05
Samai on helppo tunnistaa laskemalla. Vaikka useimmiten sen aksentit jatkuvat vain kahdeksaan asti, niin koko rytmi on kymmenen iskun mittainen ja sisältää kaksi taukoa rytmin lopussa. Rytmiä käytetään usein melodian kanssa sen ilmavan ja kevyen tunnelman vuoksi. Samai on yksi yleisimmin käytetyistä rytmeistä Mawashahat (Andalusialais) musiikissa.
Samai voidaan lausua "dum -- tek - dum dum tek es es".

Samai rhythm


7. Malfuf 2/4 ja sagat (zillit) & kosketinsoitin 3:09
Malfuf on hyvin energinen rytmi. Sitä käytetään laajasti kansan- ja popmusiikissa - erityisesti tanssijan sisääntulo ja lavalta poistumisosiossa soitetaan yleensä malfufia. Malfuf tarkoittaa arabiaksi käärittyä tai ympärikierrettyä ja tunnelmaltaan se onkin lyhyt ja jatkuva, aivan kuin kääritty.
Malfuf voidaan lausua "dum tek tek".

Malfuf rhythm


8. Ayoub 2/4 ja sagat & nay 3:10
Ayoub kirjoitetaan länsimaissa monin eri tavoin. Rytmiä kutsutaan myös zariksi. Sitä käytetään kansanmusiikissa ja eritysesti hidastempoisena se liitetään zar rituaaliin (tai transsitanssiin) - tästä johtuu myös sen nimi. Ensimmäinen dum on paljon toista voimakkaampi, mikä antaa rytmille hyvin raskaan tunnelman.
Ayoub voidaan lausua "dum-ke dum tek".

Ayoub rhythm


9. Fellahi 2/4 ja haitari & qanoon 3:10
Fellahi on samanlainen rytmi kuin maqsoum - vain kaksi kertaa nopeampi ja sitä käytetään kansanmusiikissa. Arabiaksi fellah tarkoittaa maalaista tai maanviljeliää. Fellahia käytetään usein yhdessä saidin kanssa, siten että kappaleen hitaissa osissa soitetaan saidi rytmiä ja nopeammissa fellahia.
Fellahi voidaan lausua "dum te-ke dum tek".

Fellahi rhythm


10. Saidi (hidas) 4/4 3:13
11. Saidi (keskiverto) 4/4 3:57
12. Saidi (nopea) 4/4 3:10
Saidi tulee Ylä-Egyptistä - saidialueelta. Se on helppo tunnistaa rytmin keskiosassa olevasta kahdesta voimakkaasta dumista. Yhdessä yleisessä variaatiossa rytmin alussa oleva ensimmäinen dum jätetään kokonaan soittamatta. Saidirytmiä käytetään saidimusiikissa, eli Ylä-Egyptin kappaleissa. Saidirytmiä käytetään usein yhdessä fellahin kanssa, siten että kappaleen hitaissa osissa soitetaan saidirytmiä ja nopeammissa fellahia. On mielenkiintoista, että viime vuosina saidirytmi on levinnyt kevyeen musiikkiin, erityisesti shaabikappaleisiin, yleisen maqsoumin sijaan. Tämän takia onkin tärkeätä tuntea kappale, sen sanat ja alkuperä, että tanssija osaa tanssia tyyliin sopivasti.
Saidi voidaan lausua "dum tek dum dum tek".

Saidi rhythm


13. Akdeb 'alek 3:34
Wardan ikivihreä kappale on aina varma menestys. Tämä ihana sovitus soveltuu kaikille tanssijoille. Aloittelija hyötyy kappaleen lyhyydestä ja yksinkertaisuudesta, kun taas herkulliset musiikilliset yksityiskohdat innoittavat ammattitanssijaa. Arabiaa puhuvat taas rakastavat kappaletta ja laulavat mukana.

Lataa internetistä:

Outi: Rhythms for the Basics With Outi

Tekijät:

Koskettimet: Mohamed Ali
Haitari: Mohamed Hanafy
Nay: Mohamed Ali
Oud: Mohamed Salama
Viulu: Hassan Mahmoud
Sello: Hisham Mostafa
Qanoon: Mahmoud Amer
Mizmar: Ateiya
Rababa: Said Shar
Tabla: Yahya Goman
Laulu: Noura

Sovitus: Mohamed Ali
Ääniteknikko: Mohamed Ali
Taiteellinen johto: Outi

Äänitetty Nay Sound Studiossa, Gizassa, Egyptissä

Jos Outin tuottamaa musiikkia halutaan käyttää tallenteessa (esim. CD, DVD, video), ottakaa yhteyttä. Hinnat ovat hyvin tanssijaystävällisiä.

website design by
Michelle Joyce, Website Delight

copyright © Outi 2007–2022 all rights reserved