Terveisiä Kairosta osa XVI Julkaistu Ishtar 2/2010
Kotikäynnit egyptiläiseen tapaan
Postimyynti on jo pitkään mahdollistanut kotisohvalla ostoskelun. Internet on yhä laajentanut kotiostelijan valikoimaa ja tarjonnut shoppailumahdollisuuksia ympäri maailmaa.
Egyptissä nämä kotiostokset liikkuvat aivan eri sfääreissä. Moni asia hoituu kodista käsin pelkällä puhelinsoitolla tai parvekkeelta huikkamalla.
Muoti ja Kauneus
Kairossa naiset käyvät usein kampaamossa. Samalla annetaan ihonhoitoa, kunnostetaan ja lakataan kynnet sekä poistetaan karvat joko langalla tai halauwalla - tahmealla sokerimassalla. Kauneuskäsittelyt eivät ole erityisen kalliita (2-5 euroa/hoito) ja moni käykin tutussa hoitolassa viikottain.
Halutessaan hoitotädin voi kutsua myös kotiin. Kampaamosta tuodaan kaikki tarvittava rekvisiitta tai asiakkaan niin toivoessa voidaan käyttää asiakkaan omia välineitä ja hoitotuotteita. Hintavat kotikäynnit maksavat kaksin- tai kolminkertaisesti, joten kaikilla ei niihin ole varaa.
Erään kairottaren normaaleihin rutiineihin kuuluu kotikäyntejä tekevä selänpesijä. Sama kylvettäjä on käynyt koko naisen eliniän. Naisten ikääntyessä ongelmaksi on tullut kerrostaloasunnon portaikko. 80-vuotiaan jalat eivät tahdo jaksaa kiivetä portaita pitkin 60-vuotiaan asiakkaan kodille asti.
Hair Now
Miehet leikkauttavat tukkansa Kairossa parturissa. Maaseudulla on kuitenkin yhä yleistä parturin tulla kutsusta kotiin ja leikata kaikkein halukkaiden miesten kutrit ja tarvittaessa ajella parrat. Näille kotikäynneille kertyy hintaa pari puntaa (noin 0,20 euroa) leikattavaa kohden.
Moni maanviljelijä maksaa kuitenkin joka sadokorjuun aikaan, neljästi vuodessa, vaikka maissisäkillisellä tai laatikollisella perunoita koko vuoden leikkuut.
Nämä vanhat sopimukset vähenevät parturien ikääntyessä ja uuden sukupolven astuessa isiensä työsaapaisiin. Nuoret tietävät tienaavansa enemmän, kun maksuvälineenä käytetään pelkkiä egyptin puntia.
Koti & Keittiö
Pikku korjattavaa löytyy asunnoissa kaiken aikaa: Vesihana vuotaa, viemärit tukkeutuvat tai lämminvesivaraajan kaasuliekki ei pala. Soitto tutulle korjaajalle käy käden käänteessä. Korjaaja katsastaa laitteen, käy ostamassa kaikki tarvittavat varaosat ja kunnostaa toimivaksi.
Hehkulamppujen vaihto vanhoihin lamppuihin ei aina ole helppoa. Naapurissa olevan lamppukaupan sähkömies vaihtaa lamput ja kunnostaa hapettuneet sähköjohdot. Tälläiset korjailut ovat arkipäivää ja maksavat muutaman euron.
Kotilääkäri
Egyptissä lääkärit tekevät yhä kotikäyntejä. Varsinkin omalääkäri antaa puhelinneuvontaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pitkäaikaisten sairauksien kanssa lääkärin kanssa on ehtinyt muodostua vahva luottamussuhde. Tällöin lääkärille on helppo soittaa ja lääkäri pystyy arvioimaan kotikäynnin tarpeellisuuden.
Yllättäen tulleissa pahoissa sairastapauksissa läheisestä sairaalasta voi kysyä lääkäriä käymään kotona. Varsinkin jos sairaala sijaitsee parin sadan metrin päässä kotoa, on suhteellisen helppo vain hakea lääkäri paikalle vaikka kävellen.
Hyvä Terveys
Televisiossa ilmoitetaan valtion rokotuskamppanioista. Ilmoituksissa kerrotaan rokotusten ajankohdat ja mitä vastaan rokotetaan. Samaan aikaan kampanjasta ilmoitetaan myös moskeijoissa ja sanomalehdissä.
Sairaanhoitajat kiertävät rokottamassa lapsia kotona ja moni äiti pyytää töistä vapaata, jotta he varmasti ovat paikalla, kun hoitajat ovat heidän kotiovellaan. Lapsia rokotetaan näin, koska muuten useampi lapsi jäisi ilman rokotuksia.
Perheen köyhyys, vanhempien ennakkoluulot lääkäreitä kohtaan jättää monta lasta sairaaloiden rokotusten ulkopuolelle. Toiset vanhemmat eivät vain koe rokotuksia tärkeiksi ja toisilla voi tulla muita kiireitä sairaaloissa olevien ilmaisten joukkorokotuspäivien aikaan, jolloin heidän lapset jäävät ilman tärkeää suojaa.
Polio ja monet muut ennaltakin ehkäistävät sairaudet ovat Egyptissä yhä arkipäivää.
Gourmet
Pienimmässäkin nurkkakaupassa tuodaan ostokset kotiin asti. Päivittäiset elintarvikkeet saa kotiovelle kannettuna pelkällä puhelinsoitolla. Jokaisen elintarvikemyymälän kylttiin on painettu myös puhelinnumero näkyvästi.
Jos kauppa sattuu olemaan suoraan oman talon alakerrassa tai vastapäätä kadun toisella puolella, on helponta vain laskea narusta kori ostoslistoineen, rahapussin kera. Kauppias täyttää korin listan mukaan ja ottaa tarvittavan summan rahapussista. Narusta vetämällä ostokset kapuavat ikkunan tai parvekkeen kautta sisälle, eikä kenenkään tarvitse juosta portaita ylös.
Tuoreimmat vihannekset ja hedelmät ostetaan läheiseltä basaarikujalta - ”souk”. Sieltä voi löytyä myös eläviä ankkoja, kanoja ja lampaita. Juustoa, lihaa ja kalaa on toisinaan tarjolla. Kotitalon tai naapuritalon ovenvartija tai hänen vaimonsa käy miellellään ostoksilla ”souk”issa asukkaiden puolesta. Se tuo pienen lisän perheen tuloihin.
Kotiliesi
Kaupungeissa on pesuloita joka paikassa. Maaseudullakin ne alkavat hiljalleen yleistyä, vaikka pyykit pestäänkin kotona lähes joka taloudessa. Vaaleat, hohtavat, lakanat ovat jokaisen emännän ylpeyden aihe.
Erittäin hyvätuloiset voivat viedä pesulaan kaikken pyykkin, mutta pääasiassa niissä pesetetään isoja mattoja, peittoja ja verhoja. Sinne viedään hienopestäväksi myös miesten puvut ja naisten erityiset juhla-asut kuten hääpuvut. Muut vaatteet pestään kotona ja voidaan viedä vain silitettäväksi lähipesulaan.
Lähipesulan kanssa voi sopia, että apupoika kipaisee hakemassa pyykit ja silitystä kaipaat vaatteet viikon tiettyinä päivinä, sekä palautuksen ajankohdasta. Näin aina ei tarvitse erikseen edes soittaa puhelimella.
Sähkö- ja kaasulaskut tuodaan kotiin. Mittarimies käy katsomassa lukemat kuukasittain ja seuraavalla viikolla laskutusmies jakaa lukemien mukaiset laskut jotka maksetaan samantien. Jos kodissa ei olla paikalla, jättää laskutusmies laskun kantaosan oven rakoon.
Jos laskun tultua ei käteistä satu olemaan, ei laskua myös voi maksaa. Tällöin laskut siirtyvät maksettavaksi seuraavalle kuulle. Joskus hujahtaa useampikin kuukausi, jolloin ei satu ketään olemaan kotona, tai muuten vain ei voi maksaa laskua. Tämän jälkeen tulee maksettavaksi monet mittarinlukemat kerralla, mutta mitään myöhästymismaksuja ei ole.
Me Naiset
Koti on naisten aluetta. Kodin sisustaminen ja sen ylläpito ovat naisen vastuulla. Joillekin naisille se on myös heidän koko maailmansa.
Naisten liikkuma-alue on miesten alueeseen verrattuna pienempi. Kodin ympäristö ja jokapäiväiset kulkureitit kaupungilla - töihin mentäessä, koulussa tai ostoksilla käydessä - ovat naisten hallussa. Vieras kaupunginosa tai köyhempi ja samalla huonomaineisempi asuinalue ovat kuitenkin heille usein pelottavan vieraita. Naiset opetetaan pikkutytöstä lähtien pitämään huolta maineestaan. Liikkuessaan tutussa ja turvallisessa ympäristössä naiset eivät ainakaan periaatteessa altistu paheellisille vaikutteille ja ole vaarassa menettää kunniaansa. Moni nainen vanhemmitenkaan ei halua lähteä tutkimusretkelle tuttujen katujen ulkopuolelle.
Kodin Kuvalehti
Osa egyptiläisistä naisista ei lähde kodin ulkopuolelle. Toisinaan naiset itse tekevät tämän ratkaisun, toisinaan aviomies rajaa naisten elinpiirin näinkin tiukasti. Jotkut naiset istuskelevat kadulla kotinsa ulko-oven vieressä, mutta eivät lähde siitä kauemmaksi.
Näille naisille kotiin tuodut palvelut ovat hyvin tärkeitä. Aviomies on kuitenkin vastuussa miespuolisen palveluntarjoajan kutsumisesta ja työskentelyn aikana perheen jonkun miespuolisen jäsenen on oltava paikalla. Naisväki pysyttelee tällöin piilossa muissa huoneissa.
Koteihin tuodut palvelut ovat myös tapa erottautua tai edes pysyä mukana kilpailussa. Työvoima on Egyptissä halpaa, sillä ihmisiä on paljon. Jos yksi paikka ei palvelua tarjoa, lähellä on ainakin pari muuta kilpailijaa, jotka mielellään tulevat tuotteineen kotiovelle.
|