Terveisiä Kairosta osa XV Julkaistu Ishtar 1/2010
Karhunpoika sairastaa pyramidien varjossa
Hellittelyä kaipaa potilas kuin potilas. Eri maissa ne vain naamioidaan eri tavoin. Jos lämmin maito ja vehnäkorppu eivät riitä, niin pitää ottaa järeämmät aseet käyttöön.
Mikrobien orgiat
Omien täysin subjektiivisten kokemusteni perusteella egyptiläiset sairastavat paljon. Huono hygienia, bakteereille suotuisat kasvuolosuhteet ja tiheä ihmispopulaatio luovat hyvän perustan taudeille. Egyptiläisillä on myös tapoja, jotka edesauttavat tautien leviämistä.
Ympäri kaupunkia on juomavesipisteitä. Varsinkin kesäkuumalla näitä käytetään ahkerasti. Jokainen janoinen saa kaivattua helpotusta eri ihmisten rahoittamien mekaanisten lähteiden luona. Käytännössä ne ovat katujen varsilla olevia vesisäiliöitä, joihin vesi joko tulee vesijohtoa pitkin tai ne täytetään päivittäin raikkaalla vedellä. Vesipisteillä vettä juodaan alumiinikupeista. Vaikka kuppi huudellaan vedellä aina käytön jälkeen, pelkkä vesi ei tapa bakteereja.
Samanlainen systeemi kierrättää taudinaiheuttajia suosituissa mehubaareissa. Juomalasit huuhdellaan vedellä aina eri asiakkaiden käytökertojen välillä, mutta saippuaa ei käytetä.
Sormin
Ruokapöydässä syödään usein sormin. Leivästä murretaan paloja, joilla kauhotaan ruokaa. Suomalaisista tavoista poiketen kädet pestään aina vasta ruokailun jälkeen. Tämä onkin tarpeellista, sillä sormet sottaantuvat ruokaillessa, mutta ennen ruokailua iholle pesiytyneet tautipesät syödään monesti ruoan mukana.
Maasta ja paikasta riippumatta sängyissä elää universumillinen ötiäisiä. Egyptiläiseen tapaan kukin nukkuu mihin sattuu nukahtamaan. Samassa sängyssä voi nukkua monta ihmistä ja eri öinä eri ihmiset nukkuvat eri paikoissa. Perheeseen kuuluu usein monta sukupolvea, joten yökarusellissa pyörii helposti kymmenisenkin henkilöä ja satunnaiset vierailijat lisäävät lukua. Joka yöksi ei vaihdeta uusia lakanoita, joten samat mikrobit kiertävät monien eri nukkuijien hengitysteissä.
Lähin apu - paras apu
Apteekkeja on Kairossa joka kadun kulmalla. Samalla kadun pätkällä on monesti useampikin. Sadan metrin säteellä minun kodistani löytyy ainakin viisi apteekkia. Vaikka egyptiläisiä on paljon ja he sairastavat ja lääkitsevät itseään usein, silti ihmetyttää, kannattavatko kaikki apteekit.
Flunssaa, mahapöpöjä ja kurkkukipua podetaan useamman kerran vuodessa. Pikkutauteihin ja joskus isompiinkin haetaan apua helposti suoraan apteekista. Apteekkarit määräilevät lääkkeitä asiantuntijan ottein ja suurin osa lääkkeistä ovatkin reseptivapaita. Apteekkarien ja lääkärien lääkelistassa on yleensä useita eri nimikkeitä yhteen vaivaan. On normaalia saada neljästä kuuteen eri tablettia, rohtoa ja tippaa tavalliseen flunssaan.
Antibiootteja otetaan hyvin helposti ja usein niitä syödään vain kunnes oireet ovat menneet ohi, käytännössä muutaman päivän. Vaikka lääkkeet ovat hyvinkin halpoja, moni egyptiläinen ei raski jatkaa lääkkeiden syöntiä oireiden hävittyä. Vain Egyptissä valmistetut lääkkeet ovat halpoja. Suurin osa mahtuu 2 ja 100 punnan hintahaarukkaan (0,25-12,50 €). Ulkomailta tuotuja erikoislääkkeitä taas tavalliset kansalaiset eivät pysty mitenkään kustantamaan, vaikka terveydentila sitä vaatisikin.
Vitamiineja on Egyptissä yllättävän vaikea saada. C-vitamiinia on joka puolella 4 punnan pakettihintaan (0,50 € per 20 tabletin paketti). Joitain muita yksittäisiä vitamiineja on saatavilla ja monet niistä on tuontitavaraa. Monivitamiinitabletteja on hyvin vähän liikkeellä ja magnesiumia on aivan mahdoton saada. Urheilijalle magnesium on ehdoton lisäravinne lihasten palautumiseen, mutta Kairossa tämä tieto ei ole levinnyt edes ammattilaisten keskuudessa. Apteekeissa magnesiumia myydään vain muutaman tabletin pakkauksessa kalliiseen hintaan, kun minä kaipaan usean sadan tabletin pönikkää. Omega-3 ja tuikitärkeät kalaöljyt täytyy myös tuoda ulkomailta.
Lääkkeiden lisäksi apteekeissa myydään hygieniatuotteita, kuten deodoranttia, hammastahnaa ja shampoota. Erilaiset yrttiteet löytyvät joka apteekista. Vauvanhoitoon tarkoitettut tuotteet - tuttipullot, rintapumput - kuuluvat hyvinvarustettujen apteekkien valikoimiin. Isoissa apteekeissa on kattavat meikkivalikoimat ja hiusvärejä Euroopasta. Osa apteekeista näyttää ennemminkin kemikaaloilta. Toisissa hyllyjen tarjonta on hyvinkin rajoitunutta.
Joukossa on aina hauskempaa
Egyptiläiset kammoavat yksinoloa - myös sairaana ollessaan. Suomalainen potee tautinsa hissukseen sänkyyn tai sohvan nurkkaan linnoittautuneena. Riittävä ruoka- ja nestevarasto turvaa useamman vuorokauden erakoitumisen peittopoteroon. Myös egyptiläinen potilas kaivautuu vällyjen alle, mutta haalii samalla seurakseen puoli sukua ja muutaman serkun kaiman. Makuuhuoneen valtaistuimella - sängyllä - sairas pitää hoviaan, vieraat istuvat seinustoilla, lapset kiipeilevät sängyllä ja ihmisiä tulee ja menee.
On hyvin epäkohteliasta olla käymättä vierailulla sairaan sukulaisen tai hyvän ystävän luona. Vähintäänkin puhelinsoitto ja pikaiset paranemiset on toivotettava. Vain yksi vierailu ei riitä, vaan sairasvuoteen luona on myös tapana käydä usein. Sairaan tilaa on hyvä kysellä parin päivän välein ja useamminkin, jos kyseessä on lähisukulainen.
Hedelmät ja varsinkin C-vitamiinipitoiset appelsiinit ovat hyviä tuliaisia sairasvierailulla. Tarjoiluksi riittää pelkkä tee ja vieraan tuomat hedelmät.
Sairaan luona vieraillaan lyhyen kaavan mukaan. Normaalit usean tunnin tai jopa päivänkin vierailu lyhenee tunnin, parin pistäytymiseen. Tällöin ei isäntäväen tarvitse ruokkia vieraita, jolleivät he ole tulleet juuri ruoka-aikaan, jolloin tulokkaat kutsutaan pöydän ääreen jakamaan antimia.
Kansanparannusta
Egyptiläiset ovat kaikkien asioiden asiantuntioita - varsinkin sairauksien. Jos seurassa erehtyy valittamaan kipeää kurkkua tai olkapäätä, diagnosi ja parannuskeinot tulevat kuin apteekin hyllyltä - sopivine lääkeresepteineen. Aina joku sukulainen tai orpana on kärsinyt samasta vaivasta ja parannuttuaan suosittelee innokkaasti kaikille halukkaille samoja keinoja.
Sitruuna on ylivoimaisesti kaikkein suosituin vanhan kansan rohto. Se tehoaa flunssaan, kurkkukipuun, yskään ja vastaavaan tukkoiseen oloon. Sitruuna pestään, halkastaan ja keitetään muutama minuutti vedessä. Sitruunan mehu, hedelmäliha ja sitruunainen vesi kaadetaan mukiin ja makeutetaan hunajalla. Karvasta juomaa suositellaan varsinkin ennen nukkumaanmenoa. Yön aikana hikoillaan tauti pois usean peiton alle kaivautuneena. Omasta kokemuksesta voin sanoa keinon tepsivän - ainakin pikkuruisilla egyptinsitruunoilla.
Vatsavaivoihin auttaa minttu. Laulajille suositellaan anista ja kanelia, sillä ne auttavat kurkun hyvinvointiin. Kamomilla rauhoittaa ja helpottaa vatsan ongelmissa. Nämä nautitaan yrttiteeksi haudutettuna.
Olivat tavat mitkä tahansa kaikki ne pyrkivät samaan - sairaan tervehtymiseen. Kuka nyt sairaana viitsisi olla?
Toivotan kaikille terveyttä tulevalle vuodelle 2010!
P.S. Kairoon matkaava huomaa heti liikenteessä uudet valkoiset taksit, jotka pikkuhiljaa korvaavat tutut mustat. Niissä matka maksetaan mittarin mukaan. Asiakkaan on kuitenkin hyvä tietää pari perusjuttua mittareista. Näitä samoja laitteita, samoilla ohjelmilla myydään Egyptin lisäksi Kuwaitissa. Egyptissä mittarin pohjalukema on matkan alussa £E 2,50. Sen jälkeen mittari pyörii 25 piasterin jaksoissa. Kuwaitissa on taas alussa 6,00 yksikköä ja mittari etenee 0,60 yksikön harppauksin. Vaikka kuljettaja alussa laittaisikin Egyptin ohjelman päälle, niin kuuden punnan paikkeilla voi kekseliäs yrittäjä helposti vaihtaa ohjelman tuottavampaan. Tietämätön turisti voi äkkiä maksaa yli tuplahinnan matkastaan, jos ei huomaa tarkistaa mittariin valittua ohjelmaa.
|