Terveisiä Kairosta osa XIV
Julkaistu Ishtar 5/2009

Ramadan, jumalan kuukausi

Jokavuotuinen ramadan-aika on juuri päättynyt. Lienee aika tarkastella kuukauden saldoa ja sen otollisuutta Jumalalle. Vaikka Allah on läsnä muslimin jokapäiväisessä elämässä ympäri vuoden, on ramadan etenkin pyhitetty Jumalalle. Ihmisten oletetaan erityisesti pyrkivän lähemmäs luojansa ja elämään hänen toiveidensa mukaisesti.

Ramadan on yhdeksäs kuukausi islamilaisessa kalenterissa. Koska tämä kalenteri perustuu kuunkiertoon, sen vuosi on 11 päivää lyhyempi kuin länsimainen kalenterivuosi. Tästä syystä ramadan siirtyy joka vuosi lähes kaksi viikkoa aiemmaksi meidän kalenterissamme.

Ramadan alkaa, kun uudenkuun sirpi juuri ja juuri näkyy. Vaikka joka vuosi tiedetään ramadanin alkamispäivä suurinpiirtein, tarkka päivä määräytyy yleensä vasta edellisenä iltana. Samalla tapaa määräytyy myös ramadanin päättyminen. Ramadan kestää 29-30 päivää. Tarkka päätöspäiväkin tiedetään vasta edellisenä iltana. Tosin kaksi edellistä kuukautta voivat antaa vihjeen. Jos kaksi edellistä kuukautta ovat olleet täysiä eli sisältäneet 30 päivää, niin ramadan on todennäköisesti lyhyempi. Vastaavasti jos edelliset kuukaudet ovat olleet lyhyempiä, niin ramadan on todennäköisesti pidempi.

Paasto kilvoittaa

Yksi viidestä islamin peruspilarista on paasto. Jotkut paastoavat ympäri vuoden kerran tai kahdesti viikossa, yleisimmin maanantaisin ja torstaisin. Ramadanin aikana kuitenkin maallistuneimmatkin muslimit löytävät sisältään hartaan uskovaisen.

Profeetta Mohammedin mukaan paasto aloitetaan auringon noustessa, kun mustan ja valkoisen langan voi eroittaa toisistaan. Samalla tavoin päivän paastoaminen lopetetaan, kun lankojen värieroa ei enää nähdä. Nykyään moskeijasta kuuluvat rukouskutsut aloittaa ja päättää päivän paaston.

Paastoaminen tarkoittaa kieltäymistä. Päivän aikana ihmiset eivät syö, juo, tupakoi tai laita mitään muutakaan suuhunsa - intomielisimmät eivät niele edes sylkeään. Saudi-Arabiassa naiset eivät meikkaa päivisin tai jos meikkaavat, eivät laita ollenkaan huulipunaa sen sisältämien eläinrasvojen vuoksi. Huuliltahan punaa kulkeutuu väistämättä elimistöön.

Paastoaminen sisältää myös pidättäytymistä rumasta kielenkäytöstä, kaikenlaisista paheista, epäpuhtaista ajatuksista ja ruumiillisesta kanssakäymisestä. Tämän vuoksi egyptiläiset eivät saa ostaa alkoholijuomia ravintoloissa ramadanin aikaan, eivät edes kristityt. Yökerhot, kabareet ja alkoholimyymälät ovat suljettuina ja tanssiesitykset ovat kiellettyjä. Ramadan onkin perinteisesti tanssijoiden lomakuu.

Nuorena on vitsa väännettävä

Lapset opetetaan paastoamaan vähitellen. Ensin pari tuntia päivässä muutaman päivän ajan. Vuosittain aikaa pidennetään - sekä päivän paastotunteja että päivien määrää, kunnes lapsi on tottunut paastoamaan koko ramadanin. Aika milloin lapsi alkaa harjoitella paastoa ja milloin hän paastoaa koko ajan, riippuu perheen uskonnollisuudesta, paikasta missä perhe asuu ja lapsen sukupuolesta. Pojat alkavat paastota yleensä tyttöjä vähän nuorempina, ja maaseudulla, missä naapurien tekemisiä vahdataan paljon enemmän ja tavat ovat homogeenisempiä, lapsetkin yleensä paastoavat nuorempina.

Ramadanin siirtyminen eri vuoden aikoihin vaikuttaa lasten paaston opetteluun. Talvella ongelmana on yleensä nälkä, kesän kuumuudessa taas jano. Ihminen kestää nälkää paljon paremmin kuin janoa, joten ramadanin ollessa kuumana kesäaikana lasten paastoaminen voi siirtyä vuodella tai parilla eteenpäin.

Lapset alkavat harjoitella paastoa 5-8 vuoden iässä ja paastoavat kokonaan 7-10 vuoden ikäisinä. Perheen aikuiset voivat kannustaa paastoon lahjuksilla. Paastoamatonta lasta myös voidaan leikkimielisesti kiusoitella. Islamissa on loruja ja sanontoja, joissa kehoitetaan paastoon ja jotka samalla peloittelevat paastoamatonta muun muassa mustalla koiralla. Myös kavereiden paastoaminen ja heidän kiusoittelunsa kannustaa lasta paastoamaan.

Estyneet

Vaikka paastoaminen on hyvin tärkeä osa islamia, jumala ottaa tässä asiassa ihmisen vajavaisuuden huomioon. Paastoamista ei vaadita pieniltä lapsilta, sairailta, raskaana olevilta tai imettäväisiltä. Ihminen ei saa vahingoittaa itseään tai muita paastoamisella.

Aiemmin matkustaminen on ollut rankkaa. Matkat ovat olleet pitkiä ja ne on tehty kävellen tai ratsastaen auringon porottaessa. Tästä syystä myös matkustavaiset ovat olleet vapautettuina paastosta. Nykyään kuitenkin autot, laivat ja lentokoneet ovat tehneet matkustamisen helpoksi. Moni matkustavainen paastoaakin aivan normaalisti.

Naiset ovat vapautettu paastosta kuukautisten ajaksi, mutta heidän oletetaan paastoavan väliin jääneet päivät ramadanin päätyttyä. Paastoamattomuus tuntuu olevan vaikeampaa kuin paastoaminen. Moni muslimi, joka on tottunut paastoamaan, ei malta rikkoa paastoamista, vaikka aihetta olisikin. Moni imettävä nainen paastoaa. Hän tietenkin huolehtii runsaasta juomisesta illalla ja yöllä, mutta päivisin paastoaa kuten on aina ennenkin paastonnut.

Migreenistä kärsivä ei välttämättä halua ottaa lääkettään ja kun sen viimeinkin ottaa, lääke yritetään niellä ilman vettä. Lääkkeenotto itsellään jo rikkoo paaston ja lääkkeen ottamien ilman vettä voi olla vaarallista, joten tämä toiminta ei liene kovin islamin mukaista. Tässä tapauksessa parasta olisi varmaan ottaa lääke ajoissa runsaan veden kanssa ja paastota päivä takaisin ramadanin jälkeen.

Jumalan lähellä

Jumala antoi muslimeille 11 kuukatta elää omaa elämäänsä, mutta pyysi heitä antamaan ramadanin hänelle. Näin muslimit näkevät ramadanin merkityksen uskossaan.

Ramadanin aikana muslimit tekevät kaikkensa elääkseen jumalansa tahdon mukaisesti. Metrossa moni kaivaa taskukoraanin ja viime vuosina on alkanut kuulua nauhoitettuja koraanin säkeitä myös matkapuhelimista. Moni muslimi haluaakin lukea koko Koraanin läpi ramadanin aikana. Rukoileminen lisääntyy ja muslimit, jotka muuten eivät rukoile, voivat rukoilla kaikki viisi rukousta vuorokaudessa koko kuukauden ajan.

Yksi jumalan armollisuuden ilmentymä on rukoilemisen vaatimukset. Jos normaali rukoilu - lattialle polvistuminen ja nousu - ei ihmisen keholta onnistu, voi rukouksen tehdä istualtaan. Jos ihminen ei pysty istumaan, hän voi rukoilla päällään. Jos tuokaan ei onnistu, niin pelkillä silmillä rukoilu on riittävä. Eli ei kannata vedota ainakaan fyysisiin esteisiin, jos on jäänyt rukouskertoja väliin.

Paaston tarkoituksena on konkretisoida huonompiosaisten kohtalo. Paaston muistuttaa miltä nälkä ja jano tuntuvat. Ramadanin aikana on velvollisuus antaa almuja köyhille ja hyväntekeväisyyteen. Kerjäläiset ovat myös röyhkeämpiä ramadanin aikana. Koska moni antaa rahaa, kerjäläiset eivät yksinkertaisesti hyväksy kieltävää päänpudistusta.

Rikkaat kansalaiset lahjoittavat köyhille ruokaa. Joillakuilla on kaupungissa oma vakiopaikkansa, jossa vuosittain tarjoillaan joka päivä kaikille ilmainen aamiainen - päivän ensimmäinen ateria auringon laskiessa. Jotkut voivat lahjoittaa rahaa moskeijoille, jotka järjestävät vastaavanlaisen ruokailumahdollisuuden.

Muutenkin ihmisten kuuluu olla ramadanin aikana toisilleen ystävällisempiä ja huomioonottavaisempia.

Todellisesta elämästä

Maaseudulla paastoaminen ei paljoakaan muuta ihmisten elinrytmiä. Eläimet on edelleen hoidettava ja maatyöt tehtävä. Ihmiset heräävät hieman aiemmin, pitävät pidemmän lepohetken keskellä päivää ja työskentelevät vähän myöhempään.

Kaupungeissa tilanne on toinen. Valtion virastoissa osa työntekijöistä pitää lomaviikkoa. Jos on mahdollista, työntekijät tulevat töihin pari tuntia myöhemmin, mutta lähtevät normaaliin aikaan. Virastot ovat muutenkin avoinna vain aamupäivisin - virastosta riippuen noin kello 9-13, joten tunnin tai pari tuntia lyhentynyt työaika näkyy heti.

Kaikki kaupat eivät avaa oviaan lainkaan aamuisin. Jotkut vaatekaupat ja kodinkoneliikkeet odottelevat asiakkaitaan vasta illalla, aamiaisen jälkeen. Ravintolat ja paikalliset pikaruokapaikat ovat suljettuina päivisin, sillä niillä ei olisi tarpeeksi asiakkaita. Satuin viimeisenä paastoviikkona näkemään aamulla pari avointa ruokapaikaa lähekkäin. Olin hyvin hämmästynyt, ennen kuin tajusin lähellä olevan ison sairaalan, jonka asiakkaita eivät paastomääräykset tietenkään koske.

Näin syysaikaan ramadan vaikuttaa myös koulujen alkuun. Niiden alkamispäivä sovitetaan jouhevasti ramadanin loppumisen mukaan. Samoin kellot siirrettiin talviaikaan elokuussa juuri ennen ramadanin alkua, paljon ennen muuta maailmaa.

Kotona päivät menevät ruoan parissa. Naiset miettivät tarjoiluja ja valmistavat ruokia, joiden on oltava valmiina rukouskutsun kuuluessa. Laseihin kaadetaan juomaa valmiiksi ennen h-hetkeä ja vesi on laitettu pakastimeen jäähtymään jo tunteja ennen. Päivät kuluvat muuten torkkuessa ja iltaa odottaessa.

Kuukauden ajan koko maa tuntuu käyvän päivisin tyhjäkäyntiä. Asiat eivät etene tai junnaavat paikoillaan. Ihmiset nukuvat päivisin, koska se helpottaa paastoamista eikä iltaisinkaan ehdi nukkua, sillä silloin on muuta ohjelmaa.

Iltahulinaa

Ramadanin ensimmäinen aamiainen (iftar) syödään kotona perheen parissa. Seuraavina iltoina vieraillaan lähisuvun luona. On tärkeää käydä kyläilemässä sekä äidin että isän puolen sukulaisten kodeissa.

Aamiaisen kaava on aina samanlainen. Ensin tarjoillaan makeaa juotavaa. Perinteisesti se on ollut vedessä liotettuja taateleita, viikunoita, rusinoita ja muita makeita hedelmiä. Viime vuosina tamr hindi ­mehu on yleistynyt. Se on helppo ostaa viime hetkellä valmiina kaupasta ilman mitään esivalmisteluja.

Ruokaa on pöydässä tarjolla yllinkyllin. Ruokalajit eivät poikkea mitenkään normaalista arjesta, mutta näinä päivinä valmistetaan kaikkea: lihaa, kanaa, ankkaa, okraa, perunoita, riisiä, keittoa.

Jälkiruoaksi tarjoillaan makeaa. Ataif-piirakat ovat ramadanin eritysherkku. Niitä ei valmisteta muuna aikana. Suolattomat pikku letut ostetaan valmiina. Ne täytetään rusinoila, pähkinöillä ja kookoshiutaleilla. Puolikuun muotoiset piirakat paistetaan upporasvassa ja valellaan sokeriliemellä. Ataifit eivät ole kalorinvartioiden suosiossa, mutta ovat hurjan hyviä.

Kunafaa ja muita makeita herkkuja on myös tarjolla. Myöhemmin pöytään tuodaan erilaisia hedelmiä. Vettä kuluu illan aikana runsaasti. Mehuja tarjoillaan ja teetä. Aprikoosista valmistettua amar el din mehua tarjoillaan vain ramdanin aikaan.

Pakollisten sukuvelvotteiden jälkeen voikin jo vähän hengähtää. Iltaisin aamiaisen aikaan televisiosta tulee erityistä ramadan-ohjelmaa. Vuosittain nauhoitetaan erilaisia viihdesarjoja, joita näytetään päivittäin parhaaseen katseluaikaan. Jokainen kanava kilpailee katsojista ja yrittää lyödä muut laudalta. Osa sarjoista on sketsimäisiä viihdepläjäyksiä, joissa on mukana musiikkia, kansantanssia ja muuta värikästä menoa. Jokut luottavat suuriin näyttelijänimiin ja rakentavat kokonaisuuden näiden ympärille. Sarjat voivat olla saippuaoopperamaisia juonellisia kokonaisuuksia, vaikka hauskoja kommelluksia ja muita vitsejä on ympätty tarinaan tavallista enemmän. Yleensä sarjan jaksoja tehdään pari kappaletta enemmän, sillä ramadanin pituudesta ei etukäteen voi olla varma. Yleensä nämä sarjat loppuvatkin vasta pari päivää ramadanin päätyttyä.

Kaupunki elää aamuun asti

Muuna viihdykkeenä iltaisin ruokailun jälkeen on kaupungilla pyörimistä. Aamiaisen aikana tyhjinä olleet kadut täyttyvät. Kaupat avaavat ovensa ja joukkoryntäys voi alkaa. Ihmiset kävelevät kaduilla, katselevat näyteikkunoita ja käyvät ostoksilla. Perheet istuskelevat puistoissa, silloilla ja aukioilla viettämässä iltaa. Puistoissa on musiikkiesityksiä, monesti useampi samanaikaisesti eri puolella aluetta. Kansantanssiryhmät sekä runonlausujat viihdyttävät yleisöä ja tannoura-pyörijät pistävät parastaan. Uskonnollisia paneelikeskusteluja ja koraanin resitaatiota voidaan järjestää kaiken tämän keskellä.

Illat venyvät yleensä hyvin myöhään ja moni ei ehdi nukkumaan ennen auringon nousua tarjoiltavaa ruokailua (suhur). Suhur koostuu tavallisista aamiaistarvikkeista: kananmunasta, fuul-paputahnasta, juustosta, leivästä. Viimeisenä ennen rukoiskutsun huutoa juodaan kunnolla vettä.

Tänä vuonna paasto alkoi neljän aikaan aamuyöstä, minkä jälkeen olikin hyvä nukkua puolille päiville. Moni ravintola ja lähes kaikki paikalliset pikaruokapaikat ovat auki suhuriin asti. Vasta sen jälkeen viimeisimmätkin myyntikojut ja kaupat sulkevat luukkunsa ja kadut hiljenevät pikkuhiljaa aamun sarastaessa.

Islamilainen paasto on muslimeille posiitivinen kokemus. Perheen yhteys ja kaikki toiminta iltaisin tuovat hyvän mielen. Etukäteen ihmiset odottavat ramadanin alkua ja kaikkia eritysherkkuja. Jälkikäteen he ovat surullisia, sillä he kaipaavat ihmisten hyvää tahtoa ja iloisuutta. Päivän mahdolliset harmistukset ja paastosta johtuva lyhytpinnaisuus unohtuu illan leppoisuuteen ja riemuun.

Kaikista kristityistä huolimatta Egypti on muslimimaa ja koko kansa viettää ramadania, vaikka ei siihen itse osallistuisikaan. Ramadan näkyy joka puolella: päivisin, iltaisin, työssä, vapaa-ajalla.

 

 

sivujen toteutus
Michelle Joyce