Terveisiä Kairosta osa XIII
Julkaistu Ishtar 4/2009

Egyptitärten salainen sielunmaailma

Länsimaisin silmin musliminaisen ajatellaan olevan miestä heikommassa asemassa. Usein naisella ei ole samoja vaihtoehtoja käytettävissään ja elämä on paljon rajatumpaa. Vaikka tämä onkin osa totuutta, on asioilla myös toinenkin näkökulma - musliminaisen oma katsantokanta.

Islam opettaa ihmisillä olevan kullakin oma paikkansa tässä maailmassa. Biologisin perustein miehet ja naiset on helppo jakaa eri leireihin. Uskonnosta tai tavoista riippumatta naisten fyysinen heikommuus miehiin nähden ja heidän kykynsä jatkaa elämää on jo hamasta menneisyydestä sitonut naiset lähellä kotinuotiota.

Maailman muuttuessa myös osa vaatimuksista muuttuu. Perheen elättäminen ei enää vaadi voimakkaita lihaksia ja salamannopeaa reaktiokykyä. Isoin uros ei enää aina olekaan kunkku. Ihmisten tavat ja tottumukset ovat muuttuneet ympäri maailmaa.

Miesten ulkopolitiikka

Islam määrittää miehen perheen pääksi. Hänen vastuullaan on sekä turvata perheen toimeentulo että hyvinvointi.

Miehen tehtävä on pitää suvustaan huolta ja turvata sen parhain mahdollinen jatkuvuus. Tällöin moni asia peilautuu perheen kunniallisuuteen. Hyvä maine takaa paremman kohtelun jokapäiväisessä elämässä, paremman avioliiton ja kaiken kaikkiaan paremman aseman yhteisössä.

Pienissä piireissä juoruilu on tärkeä viihdemuoto. Asioita vatvotaan hartaasti ja jopa tikusta tehdään sensaatioita. Jos perheen elin- tai käytöstavoissa on pienikin muutos, kielet laulavat vapaasti. Uusi galabeya tai abaya ovat mainitseminisen arvoisia. Kun hedelmiä ostetaankin normaalin 3 punnan (= 40 sentin) sijaan 6 punnalla, silloin spekuloidaan, mitä on tapahtunut, ketä tulee ehkä vieraaksi, mikä on juhlan syy tai onko perheellä vain ylimääräistä rahaa ja jos on niin mistä sitä on saatu.

Tälläisessä ympäristössä kaikki tietävät kaikkien asiat ja perheen maine myös menee helposti kuvitellustakin harha-askeleesta. Perheen sisällä aviomies on vastuussa vaimon maineesta, isä tyttärien ja veljet - varsinkin vanhin heistä - katsovat tarkasti siskojen perään. Monesti eri roolit limittyvät ja yhdellä miehellä on lauma naisia, joista olla huolissaan.

Naisten sisäsuhteet

Kodin seinien sisäpuolella naisilla on oma tehtävänsä. He pitävät huolta perheestä - kasvattavat lapset, siivoavat ja ruokkivat koko perhekunnan. Miesten kuuluu työskennellä kodin ulkopuolella ja ansaita rahaa, naiset taas ylläpitävät kodin.

Ihanteellisinta olisi, jos naisten ei tarvitsisi käydä töissä ollenkaan. Varsinkin Kairossa monesti nuoret naiset koulusta tai yliopistosta valmistauduttaan hakeutuvat palkkatöihin. Naimisiin mentyään tai viimeistään ensimmäisen lapsen synnyttyä suurin osa jättää mielellään työelämän ja jää kotiäidiksi - toteuttamaan omaa ideaalielämän malliaan.

Naiset ovat myös ylpeitä omasta osuudestaan. Yleensä perheeseen kuuluu useita naisia, jolloin työt jaetaan ja yhdessä rupatellessa aikakin kuluu rattoisammin. Jossain suvussa on naisten kunnia-asiana evätä miesten pääsy keittiöön. He haluavat pitää tiukasti kiinni omasta reviiristään.

Ulkona heiluvat puhtaat pyykit tuovat naiselle arvostusta yhteisössä. Mitä hohtavampi valkopyykki, sen parempi pesijä hän on. Kyläiltäessä on aivan tavallista vieraalle esitellä vaatekaapin sisältöä, ja suorista vaatepinoista kerrotaan myöhemmin arvostaen kylillä.

Naiset ovat myös vastuussa kodin sisutuksesta. Miehet antavat mielellään vaimoilleen vapaat kädet. Tosin egyptiläinen kalustusvalikoima on hyvin niukkaa ja samat sohvat, kirjahyllyt ja vaatekaapit löytyvät hienoisin eroin lähes joka kodista. Perheen varallisuus vaikuttanee ratkaisevimmin sisustustyylien eroihin.

Joissain perheissä äiti voi hoitaa kaikki perheen raha-asiat. Hän kerää töissäkäyvien palkat ja jakaa rahaa aina tarpeen mukaan. Näillä naisilla on valtaa päättää perheen rahankäytöstä ja isoistakin hankinnoista. Toisaalta jos perheen äiti sattuisi saamaan omaa toimeentuloa esimerkiksi vihanneksia myymällä, hän ei välttämättä paljasta miehelleen bisneksiensä todellista arvoa. Nämä naiset pystyvät tienaamaan enemmän kuin perheen miehet arvaavat ja he käyttävät rahat parhaalla katsomallaan tavalla.

Syntymän ihme

Pienet lapset ovat haluttuja ja toivottuja. Vastanaineelta pariskunnalta odotetaan raskautta jo parin kuukauden sisällä. Jo ennen avioliittoa morsiamet suunnittelevat omaa lasta ja odottavat sen saamista, vaikkei lapsen isästä ole edes hajuakaan saati konkreettista sopimusta perheiden välillä.

Yhden nuoren naisen mahdollista avioliittoa kyseisen nuorukaisen kanssa yhtenä puoltavana yksityiskohtana oli kummankin toive nimetä tuleva poika samalla nimellä. Molemmat olivat miettineet oman poikansa nimeä jo kauan ja siitä myös keskusteltiin liiton sopimusvaiheessa. Usein tuntuu, ettei tuleva aviomies ole niin tärkeä, vaan se pieni heijattava nyytti on unelmien täyttymys.

Egyptiläiset perheet ovat yleensä isoja: sisaruksia, serkkuja ja muita orpanoita riittää joka lähtöön. Veljet ja varsinkin siskot oppivat pitämään huolta pienemmistään hyvin nopeasti. Tyttäret ovat hyvin käteviä lasten hoidossa jo varhaisessa iässä. Äidin rooli tulee ihan huomaamatta tutuksi.

Lapsen syntymän jälkeen naisen nimi muuttuu ainakin ydinperheen ulkopuolella ja toisinaan jopa sen sisällä. Entisestä Yasminasta voi tulla vaikkapa Umm Mohammed (Mohammedin äiti) tai Umm Sahar (Saharin äiti). Nainen nimetään vanhimman pojan mukaan tai jos ei ole poikaa, niin esikoistyttären. Näin naisen nimi voi vaihtua kahteenkin kertaan elämän aikana.

Kutsumanimen vaihdos vahvistaa myös äitiyden merkitystä. Lapsuus ja nuorikko-aika jätetään taakse, vanha nimi painuu menneisyyteen ja lapsen nimen sisältyminen äidin puhutteluun pakostakin muokkaa hänen omaa identiteettiään.

Lapsettomuus on todella vaikea paikka ja lapsettomia pariskuntia syvästi säälitään - varsinkin nainen saa osakseen paljon myötätuntoa. Jos perheeseen ei ala jälkikasvua kuulua, aviomies monesti joko eroaa vaimostaan tai ottaa toisen vaimon.

Lapset ovat niin tärkeä osa identiteettiä, että lapseton nainen kokee itsensä usein vajaaksi. Hän ei myöskään halua miehensä jäävän ilman perillistä ja voi jopa itse etsiä miehelleen toisen vaimon. Adoptiota ei Egyptissä yleensä harrasteta.

Pariutumista

Jo tenaville esitellään lähisuvun mahdollisia naimaehdokkaita. Yleensä vanhemmat ja suku toistavat puheissaan koko lapsuusiän näitä ”tulevia pariskuntia”. Vaikka nämä liitot eivät toteutuisikaan, niistä puhuminen muokkaa lasten ajatusmaailmaa. Tytöt alkavat odottaa omaa avioliittoaan jo hyvinkin nuorena. Myös varhain aloitettu kapioiden kerääminen konkretisoi tulevan liiton.

Häät on yksi tärkeä tapahtuma egyptiläisen naisen elämässä. Paikallisissa musiikkivideoissa rakkaus ja pariskunnat ovat yhtä yleisiä kuin missä tahansa muuallakin maailmassa. Poikkeavaa on ihanteen lopputulos. Egyptissä hääjuhla on onnen täyttymys. Videon lopussa sankarittaren pitelemä kihlasormus takasi hänen onnen - ja onnistumisen. Yhden mieslaulajan videossa laulajan eteen tuotiin lauma naisia, joista mies sitten valitsi mieluisimman. Lopussa juhlittiin onnellisena häitä.

Naimisiin mennessään nuori nainen on turvannut elämänsä ja hänellä on aviomies pitämässä huolta - ainakin teoriassa. Hän todistaa olevansa haluttu jäsen yhteiskunnassa ja suvussa. Samalla tavalla on naisen naimisiin pääsy ollut Suomessakin tärkeä arvon merkki. Edelleenkin sana vanhapiika on säilyttänyt negatiivisen latauksen, kun vastaavasti poikamies ei ole sitä koskaan saanutkaan.

Häiden jälkeen moni asia nuoren naisen elämässä muuttuu. Tytöt odottavat häitä, juhlaa, omaa osaansa morsiamena ja prinsessana oloa. Kihlajaisten aikaan he saavat lahjoja ja he kokevat olevansa asioiden keskipisteessä. He eivät välttämättä ajattele, mitä on naimisissaolo.

Nuori morsian vaihtaa sukunsa miehen sukuun. Hän muuttaa pois omasta tutusta kodistaan ehkä kauaskin, jolloin perheiden väliset vierailut ovat hankalia. Hän todennäköisesti elää keskellä miehen perheen jäseniä ja heidän tapojaan. Ruoka ei enää maistu samalta ja asiat vain tehdään toisin. Tämä vaihe ennen lapsia ja sitä kautta naisen oman aseman vahvistumista on vain elettävä. Se kuuluu ja sen oletetaan kuuluvan naisen osaan.

Ulkonäkö ja kohtalokas Fatima

Vaikka vauva-aikana ja aivan pienenä ei tyttöjen tai poiken välillä ole paljon eroa, pientä erottelua tehdään jo tässä vaiheessa. Tyttöjen korvat lävistetään ja joskus näkee, että vauvoille ja hyvinkin pienille tytöille on laitettu rannerenkaita. Länsimaissa nämä koettaisiin vaarallisina ja vanhemmalla lapsella niiden ajateltaisiin estävän leikkiä ja peuhaamista.

Tyttäret opetetaan varhaisessa vaiheessa olemaan kauniita. Sievät rimpsut ja rusetit ovat välttämättömiä. Moni mekko ei suomalaisen mittapuun mukaan olisi välttämättä kovin käytännöllinen. Sävy sävyyn soinnutetut pikku hepeneet eivät useinkaan kestä konepesua ja koristeet tippuvat helposti matkan varrella. Pikku leidit itse ovat täysin tietoisia omasta viehättävyydestään ja kasvaessaan paneutuvat hyvinkin huolellisesti vaatetukseensa ja asusteiden yksityiskohtiin.

Kauneus on naisen valtti. Sievät kasvot tuovat lisäpisteitä avioliittomarkkinoilla. Naimisiinmenon jälkeen naisen ulkonäkö valjastetaan aviomiehestä kiinnipitämiseen. Vaikka kadulla vaimo hunnuttautuisi, kodin seinien sisäpuolella hiukset valtoimenaan ja kauniisti meikattuna nainen on edelleen haluttava ja miehelleen mieleinen. Pehmeä puhe, pieni silmäpeli, viehko hiusten harjaaminen on hänen aseensa ja tapa pitää miehen mielenkiintoa yllä. Vaimo myös haluaa tanssia miehelleen makuuhuoneessa, kuten egyptiläisessä elokuvassa usein kuvataan. Tälläinen tanssi on hyväksyttyä, sillä se tapahtuu vain kahden kesken eikä nainen esittele itseään muille miehille.

Vaikka lähes kaikilla ihmisillä maailmassa on aika samanlainen elämän kaari - syntymä, lapsuus, avioliitto, lapsien saaminen ja vanhuus - on egyptiläisten naisten elämä ehkä homogeenisempaa kuin länsimaisilla naisilla. Monilla on samat toiveet, sama tulevaisuuden kuva ja sama menneisyys.

Länsimaissa naiset jakavat elämänsä moniin eri osa-alueisiin - työ, perhe, harrastukset ja muut mielenkiintoiset asiat. Egyptiläiset naiset ovat tyytyväisiä perheeseen. Yleisestikään Egyptissä ei ole tapana harrastaa. Miehillä monesti siihen ei edes jää aikaa, kun päivän työputki on saatu päätökseen. Perheen tulotasosta riippuen naisilla voisi kalenteriin mahtua­kin jotain ylimääräistä, mutta yleensä se vain ei kuulu ajatusmaailmaan.

Kaiken kaikkiaan naisten maailma kietoutuu perheeseen, sen sisäisiin suhteisiin ja äitinä oloon. Nämä asiat naiset itse kokevat tärkeinä ja omana tehtävänään tässä maailmassa. Ajan saatossa roolimallit periytyvätkin äidiltä tyttärille hyvin vähin muutoksin.

 

 

sivujen toteutus
Michelle Joyce