Terveisiä Kairosta osa IX Julkaistu Ishtar 1/2008
Talven ihanuudesta etelässä
Näin talven kylmimpään aikaan sitä helposti haikaillaan etelän lämpöön ja aurinkoon. Niinpä! Minä taas olen kateellinen kaikille suomalaisille. Toki täällä valoa riittää, mutta milloinkaan en ole palellut yhtä paljon kuin näinä Kairon vuosina. Egyptissä on kylmä!
Useimmat paikallisista ystävistäni kyselevät joka talvi, kuinka onnekas olenkaan, kun pääsen pois Suomen talven kylmyydestä. ”Siellähän on alle nollan ja jäätäkin!” Egyptin arabiassa on vain yksi sana jäälle ja lumelle ”tälg”. Edes englanniksi he eivät heti ymmärtäneet eroa. Ice on tuttu sana mutta snow ei niinkään taivu paikallisten suussa. Keskustelu menee aina seuraavanlaisesti:
Ystävä: ”Millaiset ilmat on Suomessa?”
Minä: ”Normaalit. Tällä hetkellä noin 10 astetta pakkasta.”
Y: ”Alle nollan?”
M: ”Alle nollan. Mutta myöhemmin on vielä kylmempää, noin – 20.”
Y: ”Täällä on parempi.”
M: ”Ei ole! Täällä on kylmä, siellä on parempi!
Y: ”Mitä? Siis täällä on paremmin?”
M: ”Ei! Siellä, Suomessa on paremmin! Täällä on kylmä!”
Tässä vaihessa ystävälläni on silmissään lasittunut katse ja aivot lyövät tyhjää. Siis otetaanpa keskustelu uudestaan.
Mikä sitten tekee näistä Egyptin talvista niin paljon vaikeammin kestettäviä kuin Suomen? Maantieteellisestihän täällä on lämpimämpää ja auringon säteet sekä valaisevat että lämmittävät näin sydäntalvellakin.
Kotona
Rakennuksissa ei ole minkäänlaista lämmitystä. Päivällä ikkunat ja parvekkeen ovet kannattaa avata ja päästää auringon lämmittämää ilmaa sisään. Iltaisin ikkunoiden ja ovien raoista vetää. Kivitalojen seinät hohkaavat kylmää. Taloissa käytetään sekä kaasu- että sähkölämmittimiä. Nämä kannettavat lämmittimet auttavat vajaan parin metrin säteellä ja yleensä vain yhteen suuntaan. Kaasukäyttöiset lämmittimet ovat riskialttiita ja onnettomuuksia tapahtuu. Sähkö taas on paikalliseen hintatasoon nähden hyvin kallista. Käytännössä lämmittimet ovat päällä muutaman tunnin päivässä ilta-aikaan. Öiksi kaasullisia ei uskalla jättää päälle eikä sähköllisiä raski. Hyvä peitto onkin tuiki tarpeellinen. Siihen kannattaa satsata. Vaikka minä nukun monta paitaa ja housua päällekkäin kunnon peiton alla, on nenänpää kylmä aamulla herätessä. Toinen lempipaikkani on kylpyamme. Ammeellinen kuumaa vettä lämmittää mukavasti – kesällä voi ottaa viilentäviä kylpyjä. Sääliksi käy niitä, joilla ei ole lämmintä vettä kotona.
Ulkona
Päivisin tammikuussa on mukavat 15°C ja aurinko paistaa. Suomalaiselle on ihmeellistä, kun ulkoinen kuva ei vastaa todellisuutta. Kylmän aikaan kuuluu olla pimeää ja sataa sekä tulla lunta. Egyptissä talvella mikään ei oikestaan muutu kesästä, paitsi auringon säteet eivät vain enää lämmitä. Linnut laulavat niin kuin ennenkin ja puissa on edelleen lehdet. Kaiken tämän muuttumattomuuden keskellä vain paleltaa.
Suomessa kylmyyttä pääsee pakoon moniin paikkoihin. Kaupat ovat hyvä hätävara, kun pakkanen puraisee oikein kunnolla. Egyptissä monet kaupat ovat avoimia yhdeltä seinustalta. Varsinaista ovea ei ole, vain edustan suojana oleva metallinen liukuovi avataan ja nostetaan aamulla ylös. Käytännössä tämä tekee kauposta yhtä ulkoilman kanssa. Kauppiaat itsekin touhuavat talvitakeissaan ja sormikkaissaan koko päivän. Kaupat ovat muutenkin niin pieniä, ettei niissä vetelehdintä oikein luonnistu.
Lämpimässä autossa on kiva istua ja katsella maisemia – ainakin teoriassa. Kairon koko autokanta on sen verran ikähaitarin väärällä puolella, etteivät lämmitimet tuppaa useinkaan toimimaan. Tämän lisäksi taksien ikkunat ovat pysyvästi auki, joten viiman maksimaalien teho on taattu.
Iltaisin tuuli puhaltaa jo todella kylmästi. Ollessani töissä laivalla joudun muusikoiden kanssa odottelemaan kannella. Keskellä Niiliä on öisin todella armotonta. Siinä ei parhaimmatkaan Suomesta tuodut vällyt ja palttoot riitä. Onneksi ne sentään taittavat viiman terävimmän kärjen. Orkesterin olotilaa en kestä edes kuvitella.
Vaatetus
Minua kovasti kummastuttaa miten nämä paikalliset oikein selviytyvät kylmästä. Suurin osa ihmisistä näyttää päällisin puolin ihan samanlaisilta ympäri vuoden. Päällystakkia lukuunottamatta varsinaisia ulkovaatteita ei ole. Kerrospukeutuminen on valttia myös tässäkin ilmastossa. Puseroja voi olla neljä kappaletta päällekkäin: aluspaita, body, yksi pitkähihainen ja neulepaita. Housujen alla sukkahousut ja parit legginsit pitävät kylmää loitolla. Galabeyan kanssa samat vaatekappaleet toimivat ihan yhtä hyvin. Sormikkaat ja kaulan ympärille kiedottu huivi antavat viimeisen silauksen. Perinteisesti galabeyaa käyttävät ukot ovat perillä lämmönsäätelyn tosiasioista: Lämpö haihtuu päälaen kautta. He kietovat päähineen pitkästä villahuivista. Korkeutta löytyy parikymmentä senttiä vaikeivät korvat peittyisikään. Vaatemateriaaleina käytetään puuvillan lisäksi keinokuituja. Lämmin villa on palkkatasoon nähden kallista. Paksut ja lämpimän näköiset takit eivät siis oikeasti lämmitä kovin hyvin.
Sisäisesti
Ilmasto on täällä erilainen. Niin myös kylmyys. Suomessa kylmä tulee ulkoa päin. Pakkanen nipistelee korvia ja puraisee varpaista. Egyptissä se taas ryömii luihin ja ytimiin. Kylmyys hohkaa täällä sisältä päin. Aivan kuin luut olisi käytetty vähän aikaa pakastimessa. Siinä ei sitten lihat paljon ympärillä lämmitä. Terästetty glögi voisi ehkä toimia.
Kaiken tämän jälkeen voitte olla kiitollisia omasta keskuslämmityksestä ja lähettää minulle muutaman lämmittävän ajatuksen kylmyyttä karkottamaan. Kiitos!
|